<!-)>

Het ontstaan van SIN

September 2018:

Nadat tijdens academiejaar 2017 - 2018 het SIN team geprobeert heeft van SINControl af te stappen en naar een goed gedocumenteerd en open-source systeem over te gaan, zijn ze echter tot de conclusie gekomen dat dit meer problemen geeft dan nodig is. Daarom wordt besloten om SINControl van de grond op opnieuw te schrijven. SINControl 3 is officieel in opbouw!

Deze keer mét LDAP zodat SIN meer services kan beginnen aanbieden ;)

Februari 2018 :

Met de dood van Luke is er nood aan een nieuwe server. Er wordt gekeken naar merken en specs en uiteindelijk worden er 2 offertes opgemaakt. Er wordt gekozen voor Dell PowerEdge R540, deze server heeft oa 2x Intel Xeon Gold 5118 2.3Ghz CPU's en 128GB RAM... Een echt beest dus!

Welkom Pegasus bij het SIN team!

Juli 2017 :

De wijzigingen van september 2016 worden gedurende een migratie getracht te implementeren, maar er blijken een aantal zaken moeilijker te zijn dan verwacht. Er wordt beslist om SINControl opnieuw in gebruik te nemen, en de opgebouwde testomgeving door te geven aan een nieuwe generatie medewerkers. Uiteindelijk is er een grote groep van mensen die iets hebben bijgeleerd, en dat is nog steeds een belangrijk onderdeel.

Daarnaast worden enkele praktische aanpassingen doorgevoerd aan de serverruimte om enkele bestaande frustraties weg te werken. Een UPS-module zal ervoor zorgen dat opgeslagen data niet in gevaar zal komen bij stroomuitval. Een Raspberry Pi met enkele sensoren zal ervoor zorgen dat het mogelijk is om temperatuur en luchtvochtigheid te gaan meten.

September 2016 :

Er werd besloten om van het monolithische SINControl afscheid te gaan nemen en de bestaande services te gaan herbekijken. De aangeboden services worden opgebouwd naar een meer modulair en vooral gedocumenteerd systeem. De technologie-stack wordt omgevormd naar Sentora, GitLab en Nextcloud en verbonden via een SSO-module. Daarnaast komt er ook een sterke focus te liggen op interne en externe monitoring, documentatie en projectmatig werken. De voorbereidingen voor deze hervormingen werden opgestart, zonder de - op dat moment - bestaande services te onderbreken.

Maart 2016 :

Dankzij PHPro.be beschikt het serverpark over 2 bijkomende servers vanaf heden. De implementatie van beide toestellen zullen uitgevoerd worden op een komende migratie.

Juni - September 2014 :

SIN heeft het afgelopen jaar uitzonderlijk slecht gedraaid. De laatste maanden moest er meerdere malen per week een stafflid naar het serverlokaal om één of andere server (meestal Swan) geforceerd af te sluiten en weer op te starten. Er is altijd door de jaren heen verdergebouwd op bestaande systemen. Een quick fix hier, een scriptje daar, tot SIN uiteindelijk enkel nog aan elkaar hing met een rol ducktape bestaande uit een combinatie van Bash, PHP en cron jobs. Er moet iets gebeuren.

Robin (robinj1995) en Kyron komen een aantal keer samen om een plan uit te denken, en beslissen uiteindelijk op virtualisatie. De plannen zijn gemaakt. In de zomervakantie zal SIN vanop de grond opnieuw worden opgebouwd met virtualisatie. Spannend!

Een week lang zullen een groep medewerkers elke dag naar school komen om het nieuwe SIN op te bouwen. Wegens omstandigheden (materiaal dat er niet tijdig was, problemen met de voorzitter, moeilijk-vindbare fouten, ...) is het nieuwe SIN echter verre van klaar tegen het einde van deze week en wordt er besloten Xena en Snap weer aan te sluiten. De nieuwe setup wordt via de stepping stone bereikbaar gemaakt voor de staffleden zodat zij hier in de loop van de zomervakantie aan kunnen verderwerken.

Het is zover. Het academiejaar begint. Het systeem is nog niet perfect, en bevat zelfs nog heel wat kinderziektes, maar SIN draait! Omdat SINControl volledig from scratch herschreven is krijgt onze website ook een nieuw likje verf.

Setup

Server Functie Software
Squid Node 1 in virtualisatiecluster Proxmox VE
Padawan Node 2 in virtualisatiecluster Proxmox VE
Yoda Stepping stone
Firewall
IPTables
Jabba Opslagserver (NAS) NFS
Virtual machines & Services

Oktober 2013 :
We verwelkomen de opvolg(st)er van de main-server Squid; Xena! Een oude bekende onder de SIN hostnames. Hell en Heaven zijn terug naar hun oorspronkelijke eigenaar en Swan nam de taak van database-server opnieuw over van Rhea.

Het SIN-kot heeft een make-over gekregen met een vernieuwd 19" rack en actieve verluchting. Het team is ook flink aan het groeien, met een jonge junior-ploeg en nieuw bestuur. We zijn benieuwd naar wat de toekomst brengt!

December 2010 :
Deze maand krijgen we te maken met twee stroompannes. Na de eerste, die voor problemen zorgde, treffen we de nodige maatregelen. Voor dit kon gebeuren, was de volgende er reeds - met nefaste gevolgen voor Swan. Rhea doet tijdelijk dienst als database-server, terwijl Heaven, de opvolger voor Swan, klaar staat om (na de examens, uiteraard) in dienst te treden.

Oktober 2010 :
Hoewel SINcontrol al enkele jaren trouw dienst heeft gedaan, vinden we het tijd voor een update. Er worden plannen gesmeed en UML schema's geschetst voor SINcontrol v2. Verder lijkt Swan tekenen van veroudering te vertonen, en is aan een vernieuwing toe.

Augustus 2010 :
Na veel geknoei wordt er besloten om af te stappen van virtualisatie. Hoewel er veel toekomst in zit, zijn er niet genoeg actieve staffleden die ervaring hebben met de gevirtualizeerde structuur. Een migratie werd gepland en vlot uitgevoerd. SIN zit met het meerendeel van haar services terug op 'Squid' (die zijn oorspronkelijke naam dus terug erft). SIN's serverpark bestaat nu uit Squid (web, shell, mail, files), Swan (db), Bambi (backup) en Targa (staff en games).

December 2009 :
Er wordt gemigreerd naar een infrastructuur gebaseerd op virtualisatie. Een gebrek aan planning en testing zorgt er voor dat het proces niet van een leien dakje loopt, en de resulterende infrastructuur niet de beoogde voordelen biedt. Op het einde van het academiejaar zijn de planningen voor een volgende migratie, tijdens de zomermaanden, volop aan de gang...

Februari 2009 :
We hebben weer een migratie achter de rug, waarbij we het gigabit netwerk met jumbo frames opnieuw operationeel maakten en bambi is de volwaardige fileserver geworden (met 1TB bruikbare schijfruimte in raid 5). We maken prometheus klaar voor zijn nieuwe taak als backupserver en alle netwerkkabels zijn mooi gelabeld om het onderhoud in de toekomst te vergemakkelijken.

Oktober 2008 :
Ondertussen hebben we 7 operationele servers: De gloednieuwe Squid (dual quadcore) voor apache, ssh en ProFTP, Prometheus als fileserver, Swan als database, Xena als xen development platform, Sentinel als onze trouwe gateway, Enigma als de nieuwe standalone mailserver en Bambi die binnenkort de fileserver zal worden.

September 2006 :
Na lang wachten was het eindelijk zo ver. SIN heeft een eigen lokaal(tje) gekregen voor onze servers. Dit stond al jaren op ons verlanglijstje om downtime te verkomen door grapjassen die de servers in het labo gingen uitschakelen. Het serverpark van SIN is wederom groter geworden. Swan en Durga worden toegevoegd aan de 5 bestaande servers. Swan is even krachtig als Bambi, ons huidige werkpaard, en wordt ingezet om onze SQL database te hosten op haar SCSI schijven. Durga wordt aangesteld als nieuwe backup pc.

September - December 2005 :
SIN ging op zoek naar nieuwe servers en vond deze. In het totaal staan er nu 5 servers met elk hun eigen functie, database, file, backups, .... Ook werd er een intern gigabit netwerk opgestart en hardeschijven aangekocht om zo een capaciteit van 400 GIG in raid 5 te bekomen.

December 2004 :
Bambi is volledig klaar, en een grote actie naar de studenten toe geeft ons een totaal leden aantal van rond de 200 leden, een groot succes, het grootste leden aantal sinds jaren.

Oktober 2004 :
Onze nieuwe server, welke Bambi gedoopt is, is aangekomen op de khk. Het team begint direct met de installatie van het nieuwe paradepaardje van SIN. En een week later is deze server up and running en bieden de eerste leden zich aan.

September 2004 :
De nieuwe server wordt besteld, het is een Dell Poweredge 1600SC geworden.

Augustus 2004 :
De walhalla server heeft de geest gegeven op augustus. Alles was verbrand binnen in, moederbord, CPU, voeding en harde schijven met natuurlijk bijbehorende dataverlies. Er wordt direct gezocht naar geld voor een nieuwe server, Sovo (nu Stuvo) wordt gecontacteerd en zij zijn bereid het geld hiervoor ter onze beschikking te stellen. Het team gaat naarstig op zoek naar een nieuwe server.

Mei 2004 :
Er gebeurden opmerkelijk veel crashes en de server "asgard" deed heel raar. De oorzaak bleek een kapot moederbord te zijn. Geen probleem, de belangrijkste services zoals DNS draaiden verder op de oudste server "walhalla".

Januari 1998 :
Op een koude woensdagvoormiddag trekken Pedro en Rib hun stoute schoenen aan en duiken samen met Frank Rommes in de catacomben van de KHK. Enkele uren worden vloeren opgebroken, plafonds verwijderd, kabels getrokken,... Maar na een halve dag zwoegen is het zover: walhalla (zo is de server gedoopt) had een netwerkverbinding! De partiele examens leggen alles 2 weken stil. Maar geen nood, de dagen na de partieels wordt er hard gewerkt zodat de server klaar is voor het grote werk. SIN is operationeel, 2 maanden voor de stoutste verwachtingen !-)

December 1997 :
De server wordt geleverd en direct afgevoerd naar Rib's thuis. De KHK is immers tijdens de vakantie gesloten. Na een week installeren, configureren, opnieuw installeren, opnieuw configuren,... verhuist de server naar zijn vaste stek op de KHK. Het is nu alleen nog wachten op de netwerkverbinding...

November 1997 :
Na wat gelobby bij docenten en directie wordt de eerste officiele vergadering belegd met de mensen van den A-blok. De uitkomst van de vergadering overtreft de stoutste dromen! Niet alleen was de vereniging goedgekeud. Er zijn ook weinig beperkingen opgelegd en de KHK zou de verening voor een groot stuk financieren. Een week later wordt de al server gekocht! Alles komt in een stroomversnelling terecht.

Oktober 1997 :
Vier zotte zielen (rib, pedro, abraham en dot) vinden elkaar en slaan de handen in elkaar. Ze zouden proberen om in een Geel een studentenvereniging op te richten die de drempel tot computers in het algemeen en het Internet in het bijzonder wil verlagen. Inspiratie werd gezocht bij ULYSSIS in Leuven. Er worden doelstellingen geschreven, begrotingen ontworpen, KHK-battle-plans opgesteld,... en er wordt na lang twijfelen gekozen voor de mooie naam Student Information Networking. De toen opgestelde agenda voorzag dat SIN eind februari operationeel zou zijn, in het beste geval!!

Augustus - September 1997 :
Enkele duistere internetters uit de Kempen wisselen al lachend ideen uit over een nieuwe studentenvereniging aan de Katholieke Hogeschool Kempen. Het bleef toen bij dromen...

Fouten? Contacteer ons!